Αλλαγές στην φορολογία - καταργούνται οι αποδείξεις στις μισθώσεις

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ WWW.CAPITAL.GR

“Καταργούνται αποδείξεις και συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια”

Του Σπύρου Δημητρέλη 

Μείωση της φορολογίας των ακινήτων μέσω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5%, αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους μικρομεσαίους (Ο.Ε., Ε.Ε.) από το 55% στο 80%, κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων αποζημιώσεων απόλυσης  και "τιμωρία" με περισσότερο φόρο για όσους πιάνονται στα τεκμήρια προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) που όπως είχε γράψει το Capital.gr το μεσημέρι δόθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. 

Βασικός στόχος του μακροσκελούς προτεινόμενου νομοθετήματος, το οποίο επιμελήθηκε ομάδα ειδικών υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, είναι κατά κύριο λόγο η απλοποίηση του συστήματος αλλά και η σχετική ελάφρυνση του εισοδήματος από κεφάλαιο (ακίνητα, μετοχές, κτλ). 

Επίσης, στόχος του νομοθετήματος είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των offshore εταιρειών και των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. 

Ειδικότερα ο νέος ΚΦΕ προβλέπει: 

- την κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το μέτρο δεν αποφέρει πλέον τα προβλεπόμενα και με τη συνεχή βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών καθίσταται εφικτή η κατάργησή του. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους. 

-αυξάνεται η φορολογία των αποζημιώσεων απόλυσης για όσους λαμβάνουν ποσό άνω των 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο αποζημίωσης από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ αποκτά συντελεστή 25% αντί για 20% που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι για έναν φορολογούμενο που λαμβάνει 150.000 ευρώ αποζημίωση θα καταβάλει πρόσθετο φόρο 2.500 ευρώ. 

-αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για ΟΕ και ΕΕ. 

-θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από την 1/1/2014 η αγορά ακινήτου με κάθε τρόπο, η σύσταση εταιρείας, η απόκτηση εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων. Οι δυο παραπάνω κατηγορίες σήμερα εξαιρούνται του πόθεν έσχες. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να επιβληθεί πόθεν έσχες κατά την αγορά μετοχών από φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας. 

-εισάγονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κάποιος εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός. Συγκεκριμένα, η φορολογική διοίκηση αναγνωρίζει πλέον και προφορικές συμβάσεις, ενώ αποκλείει την φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών εργαζόμενους με «μπλοκάκι» που οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους ξεπερνούν τις 9.250 ευρώ. 

-καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις. Με βάση το σημερινό καθεστώς από τους μισθούς και συντάξεις παρακρατείται κάθε μήνα ο φόρος που αναλογεί με βάση την φορολογική κλίμακα αλλά με έκπτωση 1,5%. Με τη διατύπωση στο άρθρο 60 του νέου ΚΦΕ η πρόβλεψη της έκπτωσης έχει απαλειφθεί που σημαίνει μια οριακή μείωση των μισθών και των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά καθώς θα παρακρατείται το σύνολο του φόρου. 

-εισάγεται νέος όρος για την «έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων». Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται πλέον όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται «προς το συμφέρον της επιχείρησης», ενώ οριοθετούνται επ’ ακριβώς οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν. 

-οι φορολογούμενοι που πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. 

-καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος στο εισόδημα από ενοίκια. Σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος είναι 1,5% για το εισόδημα από εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για το εισόδημα από εκμίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών άνω των  300 τ.μ. Για να αντισταθμίσει μερικώς την απώλεια εσόδων από την κατάργηση το ΥΠΟΙΚ αυξάνει το συντελεστή του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των ενοικίων από το 10% στο 11% (εφαρμόζεται για εισόδημα 0-12.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερο εισόδημα ο συντελεστής παραμένει 33%). Από την αλλαγή αυτή επέρχεται ελάφρυνση σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα η οποία είναι σημαντική σε όσους εκμισθώνουν μεγάλες κατοικίες, καταστήματα και έχουν πολύ υψηλό εισόδημα από ακίνητα. 

-μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου υπεραξίας από το 20% στο 15%. Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στην υπεραξία από ακίνητα, μετοχές, κά.

-βελτιώνεται το φορολογικό πλαίσιο για τις επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.  Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να αποσβέουν ευκολότερα απαιτήσεις τις οποίες δεν εισέπραξαν ποτέ. 

-«στριμώχνονται» οι offshore καθώς η φορολογική διοίκηση θα εξετάζει τον πραγματικό τόπο άσκησης της διοίκησής τους. Εάν αυτός είναι στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τότε ουσιαστικά θα αντιμετωπίζονται ως εγχώριες επιχειρήσεις. 

-όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2014.

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση θα πρέπει να υποβάλουν τα σχόλιά τους στο δικτυακό τόπο www.ggk.gr (γενική γραμματεία της κυβέρνησης). 
 

ΠΗΓΗ: WWW.CAPITAL.GR

    
Δραστηριότητα Νομικά Θέματα Συνεργάτες Σύνδεσμοι Νέα
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία Change Language
Ειδήσεις Βόρειο Αιγαίο Γρεβενά Κορινθία Φωκίδα Ανδραβίδα Κυλλήνη Διόνυσος Θεσσαλονίκη Κοζάνη Μίνως Πεδιάδας Παλλήνη Σιθωνία Χαλάνδρι Εφημερίδες Αττική Κεφαλονιά Τρίκαλα Αμύνταιο Γρεβενά Ηράκλειο Κεφαλλονιά Μέγαρα Ορχομενός Σάμος Φιλιάτες Ειδήσεις Δυτική Ελλάδα Δράμα Κυκλάδες Χαλκιδική Άνδρος Δίρφη Μεσσαπία Θήρα Κόνιτσα Μονεμβασιά Παπάγος Χολαργός Σικυώνα Χάλκη Αρκαδία Καρδίτσα Ροδόπη Αλμωπία Γαλάτσι Ζίτσα Κατερίνη Μαντούδι Λίμνη Αγία Άννα Ξυλόκαστρο Ευρωστίνη Ραφήνα Πικέρμι Τύρναβος Ειδήσεις Ήπειρος Έβρος Λάρισα Χίος Αργιθέα Δράμα Ίος Κορωπί Μύκονος Πάτμος Σκόπελος Χερσόνησος
Θεσσαλίας νέα Εύβοιας Λασιθίου Άβδηρα Άργος Μυκήνες Δυτική Αχαϊα Ιθάκη Κύθηρα Μυλοπόταμος Πάτρα Σκύδρα Χίος
Copyright © 2022 All rights reserved Δυτικής Ελλάδας νέα Δράμας Κυκλάδων Χαλκιδικής Ανδρίτσαινα Κρέσταινα Δίον Όλυμπς Θηβαίων Κομοτήνη Μιράμπελος Παξοί Σίκινος Χαλκηδόνα Πρωτοσέλιδα developed and powered by WGR